Een brandevent organiseren: 8 praktische tips

Geschreven door Eivissa op 10-04-24
Brandevenement organiseren

Inhoudsopgave

Introductie

Brandevenement organiseren

Introductie

Wil je een brandevent organiseren en op zoek naar praktische tips? Van logistieke overwegingen tot een soepele uitvoering op de dag zelf. In dit artikel lees je handige tips om een succesvol evenement te realiseren dat jouw merk een boost geeft. Aan het einde weet je waarmee je aan de slag kan om volledig voorbereid te zijn op de dag van jouw event.

Eerst hebben we het over het belang van een strak draaiboek en daarna lees je extra tips voor een soepele uitvoering op de dag zelf.


Draaiboek evenement

Wil je een brandevent organiseren? Waarom een draaiboek zo belangrijk is!

Tijdens het organiseren van een brandevenement kunnen er allerlei problemen ontstaan zonder een goed draaiboek. Een van de grootste problemen is dat er onduidelijkheid en verwarring ontstaat, wat kan leiden tot verwarring onder het team en leveranciers. Dit kan leiden tot vertraging, miscommunicatie en zelfs het missen van belangrijke deadlines of elementen van het evenement.

Een goed draaiboek zorgt ervoor dat alle betrokken partijen op één lijn zitten en precies weten wat er van hen wordt verwacht, zodat het evenement soepel verloopt. Het fungeert als een blauwdruk voor het evenement en biedt een overzicht van alle taken, deadlines, contactpersonen, en andere belangrijke details die nodig zijn voor een succesvolle uitvoering.

Om een effectief draaiboek te maken, is het essentieel om te beginnen met het identificeren van alle belangrijke elementen van het evenement, zoals de locatie, timing, programma, leveranciers, en personeel. Je kunt deze informatie dan organiseren in een chronologische volgorde, met duidelijke takenlijsten, toewijzingen van verantwoordelijkheden en contactgegevens.

Een typisch draaiboek voor een evenement bevat onder andere:

Tijdlijn van het evenement

Een gedetailleerde planning van alle activiteiten en timing gedurende het evenement, inclusief opbouw, sprekers, pauzes, entertainment en afbouw.

Contactgegevens

Een lijst met contactpersonen van alle betrokken partijen, zoals leveranciers, sprekers, artiesten, en personeel, inclusief hun rollen en verantwoordelijkheden.

Takenlijst

Een overzicht van alle taken die moeten worden uitgevoerd, wie er verantwoordelijk is voor elke taak, en wanneer deze moet worden voltooid.

Leveranciersinformatie

Details over alle leveranciers, inclusief hun diensten, leveringstijden, en eventuele specifieke instructies of vereisten.

Noodprocedures:

Een plan voor noodgevallen, zoals evacuatieprocedures, medische hulp, en contactgegevens van noodhulpdiensten.

Een draaiboek maken en deze nauwkeurig volgen, zorgt ervoor dat jouw brandevenement soepel verloopt en een blijvende indruk achterlaat bij jouw gasten.


Praktische tips brandevent

Tips voor een soepele uitvoering op de dag zelf

Er kunnen zich onverwachte gebeurtenissen voordoen op de dag van het evenement die de logistiek kunnen verstoren en het evenement in gevaar kunnen brengen. Enkele veelvoorkomende problemen zijn onder meer technische storingen, last-minute wijzigingen in het programma, en onvoorziene problemen met leveringen of personeel. Dit kan leiden tot vertragingen, verwarring en frustratie onder deelnemers en gasten, wat de algehele ervaring kan beïnvloeden.

Op de dag zelf zijn er drie praktische tips die een event manager kan gebruiken:

 1. Zorg voor een back-up plan: Wees voorbereid op mogelijke problemen en ontwikkel een back-upplan voor elk scenario. Dit kan bijvoorbeeld het hebben van reserveapparatuur, alternatieve routes voor leveringen, en vervangend personeel omvatten. Door voorbereid te zijn op mogelijke problemen, kun je snel en effectief reageren op onvoorziene omstandigheden en de impact van het evenement minimaliseren.
 2. Creëer een duidelijke communicatiestructuur: Stel een heldere communicatiestructuur op voor het evenement, waarbij duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor welke taken en hoe de communicatie verloopt tussen verschillende teams en betrokken partijen. Wijs bijvoorbeeld een hoofdcoördinator aan die als centraal aanspreekpunt fungeert en zorg voor open communicatielijnen via telefoon, walkietalkies of communicatie-apps. Door een duidelijke communicatiestructuur op te zetten, kunnen eventuele problemen snel worden gesignaleerd en opgelost, wat bijdraagt aan een efficiënte uitvoering van het evenement.
 3. Controleer de locatie vooraf: Voer een grondige controle uit van de evenementenlocatie voordat de gasten arriveren. Controleer of alle technische apparatuur paraat staat, zoals geluidsinstallaties en projectoren. Zorg ervoor dat de ruimte schoon en opgeruimd is en dat alle meubels en decoraties op de goede plaats staan. Door deze controles vooraf uit te voeren, kun je eventuele problemen tijdig identificeren en oplossen, waardoor je tijdens het event niet voor verrassingen komt te staan.
 4. Proefdraaien met technische apparatuur: Voer een uitgebreide proefdraaiing uit met alle technische apparatuur, zoals geluids- en verlichtingssystemen, projectoren en microfoons, ruim voor aanvang van het evenement. Test alle apparatuur grondig om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt en eventuele technische problemen tijdig kunnen worden opgelost. Door een proefdraaiing uit te voeren, minimaliseer je het risico op technische storingen tijdens het evenement en hoe je je geen zorgen te maken dat de techniek je halverwege het event opeens in de steek laat.
 5. Stel een noodkit samen: Bereid een noodkit voor met essentiële items zoals verbandmiddelen, pijnstillers, plakband, scharen, en andere benodigdheden die van pas kunnen komen in geval van kleine noodgevallen. Plaats deze kit op een gemakkelijk toegankelijke locatie op de evenementenlocatie, zodat het personeel snel toegang heeft tot benodigde items indien nodig. Het hebben van een noodkit kan helpen om onverwachte situaties snel en effectief aan te pakken. Wanneer een grote groep mensen op een locatie bij elkaar kan er altijd wat gebeuren en de veiligheid en welzijn van je gasten staat altijd op één.
 6. Zorg voor een duidelijk registratie en ontvangstproces: Implementeer een efficiënt registratieproces voor de gasten, zodat ze snel en gemakkelijk kunnen worden ingecheckt bij aankomst. Bied een warm welkom aan de gasten door het inzetten van vriendelijk en goed geïnformeerd personeel bij de ontvangstbalie. Zorg ervoor dat alle benodigde materialen, zoals naamkaartjes en programmaboekjes, gereed liggen voor de gasten. Een vlotte registratie en ontvangst zorgen voor een positieve eerste indruk en dat is natuurlijk al het halve werk!
 7. Blijf flexibel en proactief: Wees bereid om snel te schakelen en je aan te passen aan veranderende omstandigheden op de dag zelf. Wanneer er onverwachte problemen optreden, is het belangrijk dat je flexibel bent in het organiseren van evenementen. Zorg ervoor dat het team zich rustig blijft ontwikkelen en creatieve oplossingen bedenkt om eventuele problemen op te lossen. Als leidinggevende is het belangrijk dat je altijd beschikbaar bent om iemand te helpen. Plan voor jezelf dus geen grote taken in tijdens het event. Door proactief te handelen en samen te werken, kun je ervoor zorgen dat het evenement soepel verloopt en een positieve indruk achterlaat bij de gasten.

Conclusie

In het kort, een brandevent organiseren kost een hoop energie en aandacht en het hebben van een gedetailleerd draaiboek en het implementeren van praktische tips voor een soepele uitvoering op de dag van het brandevenement kan een aanzienlijk verschil maken in het succes van het evenement. Door vooraf mogelijke uitdagingen te identificeren en een plan te hebben om ze aan te pakken, kun je verschillende situaties voorkomen die anders tot vertragingen, verwarring en frustratie zouden kunnen leiden.

Met een goed uitgewerkt draaiboek en het volgen van praktische tips, kun je onder andere het volgende voorkomen:

 1. Vertragingen bij de opbouw en afbouw van het evenement, waardoor alles volgens planning verloopt en gasten op tijd arriveren en vertrekken.
 2. Technische storingen of problemen met apparatuur door grondige tests vooraf en het hebben van een back-upplan voor noodgevallen.
 3. Verwarring onder personeel en leveranciers door duidelijke communicatie en coördinatiekanalen.
 4. Onvoldoende catering en voorzieningen door een gedetailleerde planning en samenwerking met betrouwbare leveranciers.
 5. Onvoorziene noodsituaties of veiligheidsproblemen door het hebben van noodprocedures en het trainen van personeel in noodgevallen.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw brandevenement soepel verloopt en een onvergetelijke ervaring wordt voor alle betrokkenen. Een goed georganiseerd en uitgevoerd evenement zal niet alleen indruk maken op je gasten, maar ook bijdragen aan het versterken van je merkimago en het bereiken van je zakelijke doelen. Met het juiste draaiboek en de juiste aanpak, staat jouw brandevent klaar om te schitteren en blijvende herinneringen te creëren.

Natuurlijk schrijven we bij Eivissa niet alleen blogposts met waardevolle informatie om je verder te helpen. Ben je op zoek naar een toffe evenementenlocatie en wil je een brandevent organiseren? Dan weet je ons te vinden!


Contact

Benieuwd naar onze evenementenlocatie? Bekijk de Eivissa! Of volg ons op Instagram!